mr. BUBU

mr. BUBU
~~~~~~~~ mista BUBU ~~~~~~~~

gracias =^0^=

demi masa........

Thursday, December 19, 2013

letS pAVLOVa!!

AsSalamMualaIKum w.B.T......

Alhamdulillah....



first time buat setelah sekian lama mengidam nak buat (terbantut akibat kemalasan yg bertingket2..kiki)

-----> suCcess, yeayYY!!
seriusly sodap (tengoklerr sapa yg buat kan??ha ha ha)
 thanx a lot cikgu personalku, sinsimi..keh3...


amacam??
nak try tak??
serius x susah & x begitu mudah (erk..jangan marah ar, nt kena juai...)

sediakan pen...
ehh... x payah kot...print sudeyhh...
(copyright is permitted..ehemm!, bayaq 20 sen!)



.....................................................................................................................

Bahan-bahan utama:


  • 4 biji telur gred A ( nak B OR C pun boleh, tapi tambah la lagi sebijik), amik PUTIH SAHAJA
  • 1/2 cawan gula castor ( boleh diubahsuai mengikut level diabetes yg dimahukan ('',) )
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh cuka
  • 1 sudu teh esen ( any perisa yg disukai...ambo guna vanila..nicee!!)

Bahan-bahan topping:

 


  •  1 cawan whipping cream---> ikut selera, nak banyak letak banyak2 pun boleh ( bagi yg menggunakan whip cream dalam bentuk cecair, sila whip kannya dahulu ---> putar! putar! putaq!)
  • assorted fruits ( the best kalau yg masam like strawberry, any~berry2, kiwi & grapes


Cara-caranya:
  1. Pukul putih telur sehingga berbuih, then masukkan gula & pukul sampai sebati
  2. Masukkan tepung yang telah diayak, pukul hingga sebati
  3. Masukkan cuka & esen, pukul hingga sebati dan hingga adunan menjadi meringue ( putih pekat) ---> guna kelajuan yg tinggi.. agak mengambil masa untuk menjadi meringue
  4. Panaskan oven selama 10 min sebelum adunan dimasukkan pada suhu 150 darjah
  5. Kat dulang / loyang pembakar, letak kertas minyak ( tracing paper)..better potong ikut saiz loyang
  6. Turunkan suhu ke 140 darjah ketika memasukkan adunan... bakaq selama 1 jam

  1. Selepas 1 jam, biarkan adunan sejuk di dalam oven selama 20 min (bak kata cikgu sinsimi, bukak pintu dia)
  2. Keluarkan dan hiaskan pavlovamu menggunakan whipped cream & fruits (ikut kreativiti)
  3. Siap!!!
  4. Selamat mencuba!! ('',)
opt: cikgu sinsimi cakap, pavlova ni boleh dibuat dgn pelbagai style like roll & berlayer... next time lah cheq try!!  


...............................................................................................................................................................................................................................................................

nom...nom..nomm...nommm =^0^=






No comments:

Post a Comment