AsSalamMualaIKum w.B.T......
Alhamdulillah....
first time buat setelah sekian lama mengidam nak buat (terbantut akibat kemalasan yg bertingket2..kiki)
-----> suCcess, yeayYY!!
seriusly sodap (tengoklerr sapa yg buat kan??ha ha ha)
thanx a lot cikgu personalku, sinsimi..keh3...
amacam??
nak try tak??
serius x susah & x begitu mudah (erk..jangan marah ar, nt kena juai...)
sediakan pen...
ehh... x payah kot...print sudeyhh...
(copyright is permitted..ehemm!, bayaq 20 sen!)
.....................................................................................................................
Bahan-bahan utama:
- 4 biji telur gred A ( nak B OR C pun boleh, tapi tambah la lagi sebijik), amik PUTIH SAHAJA
- 1/2 cawan gula castor ( boleh diubahsuai mengikut level diabetes yg dimahukan ('',) )
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh cuka
- 1 sudu teh esen ( any perisa yg disukai...ambo guna vanila..nicee!!)
Bahan-bahan topping:
- 1 cawan whipping cream---> ikut selera, nak banyak letak banyak2 pun boleh ( bagi yg menggunakan whip cream dalam bentuk cecair, sila whip kannya dahulu ---> putar! putar! putaq!)
- assorted fruits ( the best kalau yg masam like strawberry, any~berry2, kiwi & grapes
Cara-caranya:
- Pukul putih telur sehingga berbuih, then masukkan gula & pukul sampai sebati
- Masukkan tepung yang telah diayak, pukul hingga sebati
- Masukkan cuka & esen, pukul hingga sebati dan hingga adunan menjadi meringue ( putih pekat) ---> guna kelajuan yg tinggi.. agak mengambil masa untuk menjadi meringue
- Panaskan oven selama 10 min sebelum adunan dimasukkan pada suhu 150 darjah
- Kat dulang / loyang pembakar, letak kertas minyak ( tracing paper)..better potong ikut saiz loyang
- Turunkan suhu ke 140 darjah ketika memasukkan adunan... bakaq selama 1 jam
- Selepas 1 jam, biarkan adunan sejuk di dalam oven selama 20 min (bak kata cikgu sinsimi, bukak pintu dia)
- Keluarkan dan hiaskan pavlovamu menggunakan whipped cream & fruits (ikut kreativiti)
- Siap!!!
- Selamat mencuba!! ('',)
...............................................................................................................................................................................................................................................................
nom...nom..nomm...nommm =^0^=
No comments:
Post a Comment