mr. BUBU

mr. BUBU
~~~~~~~~ mista BUBU ~~~~~~~~

gracias =^0^=

demi masa........

Thursday, January 2, 2014

Kek LapiS cONdonG!!! errKKK!!

AsSalamMualaikum W.B.T...

haaaa...dia mai dah! dia mai dah!!

haha...

resepi oh resepi!! rasa fun jgak dapat share...

 bukan sekadar rupa..hahaha 

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
 
still, resepi daripada internet 
( nieyh digodek2 oleh mom ntah drpd website mana, serah bulat kat anak dia suh buat..kiki)
tapi, alhamdulillah...
setiap resepi yang digodek oleh mom d internet setakat ni suma boleh tahan sodapp!!
antara jadi dengan tak jadi ja...
 beliau yg lebih banyak makan garam, tawla d best resepi kat alam maya ni...kiki
nt, cari jodoh pun suh mom jgaklah...erkkk!! ke lautt...

kek lapis ni hasilnya tak 100%
dengan berlekuknya..condongnya...haha
frust setengah hari jugak... 
akibat ke"ngek" an diri sendiri..
almaklumla, periuk belanga jarang pegang...
pengukus tak cukup panas pun tarak taw ka?? aiyoo!!

tapi, tak pa.. 
cheq percaya, kalau hampa2 buat, dengan ke profesional an ampa, 100%la jadi + marvelous la..
so, all the best!!

........................................................................................................................................................

Bahan2x:

(A)-adunan cheese

  • 250 g cream cheese
  • 60 g gula castor
  • 1 biji telur gred A ( cheq guna 2 biji, sebab tinggai yg gred C ja kat rumah)
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tepung gandum

Cara2x:
1. Pukul cream cheese + gula sehingga sebati
2. Masukkan telur + air + tepung gandum. Pukul & gaul sebati
3. Biar sebentar

 hasilnya...


(B)-adunan coklat


  • 2 biji telur gred A (yang ni cheq ada..kiki)
  • 1 cup gula castor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • sedikit garam
  • 1/2 cup air panas mendidih
  • 1/2 cup susu segar 
  • 1/2 cup minyak jagung ( kalau x dak, dun worry bleyh guna minyak masak)
  • 1 cup tepung gandum *
  • 3 sudu besar serbuk koko *
  • 1 sudu teh baking soda (soda bicarbonate) *
  • 1/2 sudu teh baking powder * 
* perlu diayak dahulu

Cara2x:
1. Pukul telur + gula sampai kembang. Masukkan esen vanila + garam.
2. Masukkan air panas + susu + minyak.
3. Masukkan tepung gandum + baking powder + soda + serbuk koko ( bahan2x * yang diayak td ), gaul sebati
4. Biar sebentar, kemudian bahagi adunan kepada 2 sama banyak


(A) + (B)

Cara2x:

1. Panaskan pengukus ( pastikan panas betoi noo..jangan jadi cam cheq..huhu). Balut penutup kukusan guna kain bersih. Guna api sederhana.
 
 
2. Gris loyang 8x8x3 (cheq hentam saja saiz dia malas nak ukoq..main agak2lah) dengan butter & alas guna kertas minyak
 
3. Tuang satu bahagian adunan coklat, tutup loyang guna aluminium foil, kukus 15-20 minit ( x semestinya, ikut tahap kepanasan kukus si dapur anda)
 
 
4. Buka aluminium foil (cek dulu samada kek tu masak atau tidak, kalau dah teruskan....) . Masukkan adunan cheese, tutup aluminium foil dan kukus 15 minit ( x semestinya jugak)
 
5. Buka aluminium foil (cek macam tadi jugak)..Tuang adunan coklat yg sebahagian lagi. Kukus 15-20 minit atau hingga masak ( haaa....ikut pengalaman cheq, +/- 1 hour baru masak....)
 
6. Siap, sejukkan dan hidangkan!! 
 
 
versi terbalik
...............................................................................................

Mama said " tu yang mama tak suka buat kek kukus tu, masa tak tentu...selalu lambat masak!"
tapi, tak yah nak putus asa sangat...amik masa pun x pa... masa banyak dok nganggur nieyH.. hoho

well done!!



No comments:

Post a Comment